Menu

Politik + musik = Sant

Genom alla tider så har politik och musik hört ihop. Speciellt i samband med protestmarscher och första maj-tåg. Fast även på scenen har artister och band spelat musik som har använts i ett politiskt syfte. Detta var väldigt vanligt under 1970-talet då proggen var som störst och grupper så som Blå Tåget, Nationalteatern och Hoola Bandoola Band spelade. Det finns till och med artister som har turnerat med politiker, ett bra exempel på detta är när Cornelis Vreeswijk hängde med Olof Palme när han höll tal runt om i Sverige.

Andra artister som också förknippas med politik är bland annat Carola för KD, Linda Bengtzing för Alliansen och Wille Crafoord för Moderaterna. Marit Bergman gjorde FI:s vallåt, men det hjälpte inte FI ändå då de hamnade utanför riksdagen efter valet. På tal om val, visste du att du kan till och med betta på Politik Odds inför valen. I och för sig är det inte ovanligt att betting sker inom musik- och filmvärlden, varför skulle politiken skilja sig från mängden?

Musik används fel

Visst låter det konstigt att musik kan användas i fel sammanhang, men det skulle vara som om jag och bandet hade spelat på en begravning, vilket inte alls passar sig. Det tillhör inte ovanligheterna att musik har använts i olika sammanhang inom politiken. Så kallade vänsterartister har fått höra sina låtar i samband högerns valkampanj då de jagar väljare. Ett annat exempel är att en socialdemokratisk minister föreslog att det skulle sjungas allsång med låten ”We shall overcome” när det uppstod en hätsk stämning under ett möte.

Sverigedemokraterna har också använt musik vid olika tillfällen, ett sådant var när partiet firade att de hade kommit in i riksdagen, detta med låter ”Brown girl in the ring” som sjöngs av gruppen Boney M en gång i tiden. Tilltaget uppskattades inte av den mer politiskt korrekta skaran.

Artister tar ställning

Runt om i världen tar allt fler artister ställning inför olika saker som händer i samhället. Bland annat har Beyoncé tagit ställning för feminismen och Lady Gaga för folks rätt i samhället. Det ska bli spännande att se vad som kommer hända inför nästa val i Sverige, om det är fler svenska artister som tar ställning inom politiken. Än så länge står jag och bandet utanför politiken och vi kör vårt eget race. Visserligen spelar vi vissa låtar som har ett politisk budskap så som ”Workingclass Hero” och ”800 grader”, men mer politiskt än så blir det inte!