Menu

Skriva låtar en hel vetenskap, eller?

Själv är jag eller de andra i bandet inte speciellt duktig på att skriva egna låtar och därför gör vi våra egna versioner på någon annans musik. För oss funkar det ypperligt och det beror på att bandets sångare är väldigt duktig på att tolka hitlåtar på sitt eget speciella sätt.

Funderar du på att skriva ditt egna material och vill testa finns det några tips du bör ha i åtanke innan du sätter igång. Alla har ju inte gått på KTH för att lära sig vetenskap om röst och musik, men vill ändå försöka att skapa hitlåtar som folk kommer sjunga med i.

Knep att ta till

En låt består vanligtvis av text och musik, vilket gör att du bör ha kunskaper i att både göra musik och skriva texter. Låtar består av olika delar så som:

  • Intro – Vilket är låtens början och till för att fånga lyssnarnas intresse.
  • Vers – Som är själva grunden i låten och den kan vara återhållsam.
  • Brygga – Är det som bygger upp inför refrängen.
  • Refräng – Det är låtens klimax och är vanligtvis den som folket fastnar för i låten.
  • Solo – Går att ha någon typ av musiksolo för att fylla ut i låten om du vill.
  • Stick – Det ger variation i låten och ser till att bryter av mot själva versen.
  • Outro – Låtens slut då lugna ballader bör ha ett mjukare slut jämfört låter med massor av energi som är ett precist och tvärt slut.

På detta sätt är oftast en låt uppdelad och det gör att du lättare kan göra din egna låt.

Olika metoder för att skriva låtar

Du bör tänka på låtens form, om det är poplåt till exempel så har den uppbyggnad på en A-del och en B-del med åtta takter var. Dessa kombineras på olika sätt. Har du en text från början får du försöka hitta rytmen och vilken form den har när det är dags att göra musiken.

Enkel – Låten ska en enkel takt, med ett riff i början och en melodi som du håller fast vid.

Analysera – Försök att hålla dig till genre och få inspiration från andra låtar när du har analyserat dem. Ta reda på vad du tycker tycker bäst om i låtarna. Kolla tonart, lyssna på melodin i låten, ta reda på vilka ackord som används, lyssna på vilken melodi låten har och hur många delar den består av.

Texten – Den ska vara personlig eftersom det blir lättare att få en känsla i den när den framförs. Skriv texten i första person och som en rollfigurs perspektiv. Texten kan då bli ikonisk.

Det lättaste är du provar dig fram för att komma fram till vilket sätt som blir enklast för dig att skriva en låt som blir nästa sommarhit!