Menu

Goda råd hur du lyckas

Det är egentligen hur lätt som helst att starta ett band och hålla på med att träna i ett garage. Frågan är hur bandet ska lyckas att få spelningar. Naturligtvis underlättar det att bandet och sångaren låter bra, men det finns andra saker som du och ditt band kan göra för att pusha så att ni syns lite mer.

Mitt band började med att vi anmäla oss till Företagsrocken, men det finns andra sätt. Det kan vara att fixa en spelning på Kulturfestivalen i Nässelfossa eller annat event, även om ni spelar gratis. För det är ett sätt att synas.

Andra tips

Förutom att spela live finns det några andra saker du kan göra för att sprida din/bandets musik. Något som har blivit allt mer populärt är att ta internet till hjälp. Du kan lägga ut musiken på Youtube, Facebook, Twitter och Instagram som är några bra och effektiva sätt att synas på. Börja med att lyssnarna/tittarna kan dela inlägget utan att det kostar något, men när du sedan har blivit känd kan du ta en liten symbolisk summa.

Ett annat gott råd är att du visar upp vad du kan för artistförmedlingar och liknande som erbjuder arrangörer att boka artister. Det gör att du eller bandet får en bättre spridning och de blir nästan som en manager som ser till att du får bokningar. Annars går det att jaga live-spelningar, du kan kontakta pubar, restauranger, kommande festivaler eller event direkt eller så ställer du upp i olika talangtävlingar som lätt blir virala.

Du ska inte heller underskatta dina vänner, nära och kära. För kontakter och rykten är ett ypperligt sätta att sprida din/bandets musik på. Numera är det väldigt vanligt att spelningar blir filmade och sedan spridda på nätet, vilket är ett bra sätt för arrangörer av större evenemang att få upp ögonen för dig.

Ligg inte på latsidan

Jag och bandet låg inte på latsidan, vi såg till att träna ordentligt och hitta de låtar som passade oss bäst innan vi ställde upp i tävlingen. Genom att vi tävlande fick folk reda på vilka vi var och sedan var bollen i rullning. För den sakens skull går det inte att koppla av, eftersom vi hela tiden måste fortsätta förnya vårt material och lära oss nya låtar hela tiden.

Skulle vi spela samma covers gång på gång skulle publiken till slut tröttna. Därför gäller det ha koll på låtar som slår genom och blir populära hos människor, även om det är en sommarplåga. Naturligtvis ska låtarna passa vår musikstil, men det går faktiskt att arrangera om låten så att den passar bandets musikstil. För till sist är det ändå publiken som avgör om du och/eller bandet blir långlivat eller inte!