Menu

Att spela offentligt

Oavsett var du och ditt band tänkt spela offentligt är det bra att veta vad som gäller angående låtarna ni spelar. Upphovsrättslagen har nämligen ett flertal regler som måste följas. Detta är för att musiker och textförfattare ska få erkännande för sina jobb och tjäna pengar på den egna musiken.

Om bandet ska spela offentligt på en festival, event på Slottruinen på Öland eller liknande behöver du rapportera detta till STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) som ser till att låtskrivarna får ersättning och SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation), som ser till att artisterna och musikernas rättigheter tas tillvara.

Rapportera musiken

För att ersättningen ska hamna rätt gäller det att se till att anmäla alla bandets eller dina konserter och offentliga spelningar.

Spela offentligt

När du och bandet spelar till exempel på en bar, restaurang, sjukhus, fritidsgård, park, torg, event, kyrkor eller liknande räknas det som en offentlig spelning. Detta gäller också offentliga ställen, företag eller liknande som spelar musik i högtalare. Då krävs det att ställena har en speciell licens som tillåter den typen av spelningar.

Inte offentligt

Du behöver inte rapportera till STIM och SAMI om du eller ditt band spelar på en 50-årsfest, ett bröllop eller annan privat tillställning.

Spela coverlåtar

Det är tillåtet att spela både coverlåtar och sitt eget låtmaterial live oavsett om låtarna ha blivit släppta tidigare eller spelats live i så kallat uruppförande. Skulle du mot förmodan vilja göra ändringar när det gäller musiken eller texten behöver du ha tillåtelse av den som skrivit låten.

Spela utomlands

Skulle det vara så att du har skrivit låtar som spelas live utomlands kan faktiskt STIM få reda på det, men det dröjer upp till 1½ år innan du får betalt för din musik. Vill du att STIM ska bevaka dina intressen kan du fylla i det på ”Mina sidor” på deras hemsida. Skulle det vara så att du har en spelning utomlands så är det arrangörens uppgift att rapportera vilka låtar som genomfördes live, men detta varierar från land till land. Detta eftersom länderna har olika regler kring hur man betalar låtskrivarna.

Fylla i rapporten

Det är enkelt att fylla i rapporten över vilka låtar du eller bandet ska göra. Jag brukar göra det inför varje spelning vi har då jag går in på STIMs hemsida. Du behöver bara en inloggning och skaffa dig en behörighet för att rapporterar dina livespelningar. Ibland kan det vara lite klurigt vem som ska rapportera, eftersom om det gäller kammar-, konst- eller orkestermusik så är det faktiskt arrangören som ska rapportera vilken repertoar/låtlista som framfördes på eventet. Detta gäller även för utländska grupper och artister. Det är ändå bättre att ta det säkra före det osäkra och rapportera alla spelningar till STIM, för då vet du att allt har gått rätt till.